Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 jun 2023 Nieuws

Btw-heffing en toepassing KOR bij zonnepanelen

Dit besluit actualiseert het besluit van 23 november 2021 (Omzetbelasting. Btw-heffing en toepassing KOR bij zonnepanelen).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Uitbreiding forfait voor zonnepaneelhouders

Zonnepaneelhouders moeten btw betalen, omdat zij tegen een vergoeding stroom terugleveren aan hun energiemaatschappij. Particuliere zonnepaneelhouders kunnen deze verschuldigde btw aangeven door een vooraf vastgesteld bedrag: het forfait. Dit forfait wordt bepaald door het opwekvermogen van de zonnepanelen. De toepassing van het forfait wordt per direct uitgebreid.

Teruggaaf van omzetbelasting bij vooruitbetalingen zonnepanelen

Het Belastingplan 2023 bevat een voorstel voor een btw-nultarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen per 1 januari 2023. Door de toepassing van het btw-nultarief zullen particuliere zonnepaneelhouders doorgaans geen belang meer hebben om zich voor teruggaaf van btw bij de Belastingdienst aan te melden als ondernemer. Zij kunnen aanmelding voor de Kleineondernemersregeling achterwege laten op grond van het Besluit Omzetbelasting. Registratiedrempel voor kleine ondernemers, indien de omzet per kalenderjaar maximaal 1.800 euro bedraagt.

0% btw voor zonnepanelen op woningen

Voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning geldt op dit moment een btw-tarief van 21%. De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen om dit btw-tarief per 1 januari 2023 te verlagen naar 0%.

Protocol zonnepaneel incidenten

Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met de VOAM en Stichting Salvage een onderzoeksprotocol 'zonnepaneel incidenten' opgesteld. Doel van het protocol is dat alle betrokken partijen weten wie wat moet doen na een incident waarbij zonnepanelendeeltjes zijn vrijgekomen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 jun 2023

Laatst gewijzigd

26 jun 2023

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.