Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 feb 2023 Nieuws

Nieuwe hypotheekakte bij overstap naar eeuwigdurende erfpacht

Wanneer een consument van voortdurende erfpacht overstapt naar eeuwigdurende erfpacht mag een bank een nieuwe hypotheekakte verlangen. Het is echter onredelijk om de kosten van de nieuwe hypotheekakte bij de consument neer te leggen. Dat stelt Kifid.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Nieuwe hypotheekakte bij overstap naar eeuwigdurende erfpacht

Wanneer een consument van voortdurende erfpacht overstapt naar eeuwigdurende erfpacht mag een bank een nieuwe hypotheekakte verlangen. Het is echter onredelijk om de kosten van de nieuwe hypotheekakte te verhalen op de consument alleen vanwege de overstap van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht.

Einddatum erfpacht en verzilverhypotheken

Bij het verstrekken van de Verzilverhypotheek stelt de bank de eis dat het recht van erfpacht niet eerder afloopt dan in het 105e levensjaar. De consument is het niet eens met deze eis en heeft daarom een klacht ingediend.

Woning met erfpacht vanaf 1 april

Met ingang van 1 april 2021 geldt er een woningwaardegrens van €400.000 als men gebruik wenst te maken van de 'startersvrijsteling overdrachtsbelasting'. Maar welke grens geldt er als er sprake is van een woning met erfpacht? Deze vraag kregen wij eerder van een Fintool abonnee. En (ook) dan blijkt weer dat stroomschema's alleen niet volstaan..

Wijziging erfpacht, dan ook nieuwe hypotheekakte

Consument wil overstappen van voortdurende erfpacht naar eeuwigdurende erfpacht. De Bank geeft hier alleen toestemming voor als er een nieuwe hypotheekakte wordt opgesteld. Consument is het hier niet eens.

Kamervragen over erfpacht (in Amsterdam )

Minister heeft antwoord gegeven op Kamervragen over erfpacht in Amsterdam en ziet vooralsnog geen aanleiding om erfpachters een basale consumentenbescherming te bieden – zoals die ook geldt voor financiële producten. De minister heeft toegezegd in gesprek te gaan met kredietverstrekkers over de eis van een nieuwe hypotheekakte bij overstappen, ook als er geen aanvullende financiering nodig is.

Bij heruitgifte van erfpacht nieuwe hypotheekakte?

De Bank heeft als voorwaarde voor heruitgifte van erfpacht gesteld dat daarvoor een nieuwe hypotheekakte zou moeten worden opgemaakt. Consument heeft in dat verband gesteld dat de rechtspositie van de hypotheeknemer niet wijzigt wanneer het erfpacht opnieuw wordt uitgegeven.

Erfpacht is geen financieel product in de zin van de Wet op het financieel toezicht, aldus minister Ollongren.

In een antwoordbrief op een door een burger (S. te R.) gestelde vraag of consumenten niet beschermd zouden moeten worden door een partij als de ACM of AFM antwoord minister Ollongren dat niet te zien zitten

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 apr 2022

Laatst gewijzigd

22 feb 2023

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.