Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
16 feb 2022 Nieuws

Overdrachtsbelasting en perceel, welk tarief?

Belanghebbende heeft op 6 april 2018 een onroerende zaak gekocht aan de [adres] te [plaats] voor een koopprijs van € 825.000. Het perceel omvat een woning, een paardenhouderij en weilanden. In de akte van levering is de onroerende zaak omschreven als een woning met stallen, rijhal, ondergrond en weiland. De bestemming van het gehele perceel was ten tijde van de levering ‘agrarisch bedrijf’. Belanghebbende woont zelf in de woning en houdt een aantal paarden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Whitepaper ‘Overdrachtsbelasting’

Met Prinsjesdag 2020 is het wetsvoorstel “Wet differentiatie overdrachtsbelasting” gepubliceerd. Met een groot voor- of nadeel voor huizenkopers, is maar net welke ‘pet’ de koper op heeft. En hoewel met wetsvoorstellen in de regel vaak een ‘afwachtende houding’ aangenomen kan worden, dient de hypotheekadviseur met dit wetsvoorstel nu al aan de slag te gaan. Hierna wat ‘valkuilen’, uitleg, tips en opmerkingen.

[Update 13/11/2020], 1) geen einddatum, 2) woningwaardegrens

Is weiland aanhorigheid?

Belanghebbende is eigenaar en gebruiker van een onroerende zaak (rijksmonument) waartoe een woonboerderij en een weiland behoren en waarvan een gedeelte wordt geëxploiteerd als bed & breakfast (B&B).

Garages vormen een aanhorigheid bij de woning

In een rechtszaak aangespannen door de eigenaar (X) van een woning en twee garageboxen die een dubbele rioolheffinsaanslag ontving heeft de rechtbank beslist in het voordeel van de eigenaar. De garages maken deel uit van een blok van zeven garageboxen en zijn gelegen aan de achterzijde van de woning. Tussen de woning en de garageboxen ligt een weg. X is voor een zevende deel (per garage) mede-eigenaar van deze weg. Hij kan zijn garages bereiken via de achtertuin, door een poort.

Tweede woning als aanhorigheid: renteaftrek gewaarborgd

Het is van algemene bekendheid dat slechts voor één woning renteaftrek kan plaatsvinden. Nu hangt de belastingwet van uitzonderingen aan elkaar. Er zijn drie zogenaamde overbruggingsregelingen op grond waarvan tijdelijk voor meerdere woningen renteaftrek kan worden geclaimd: voor het voormalige hoofdverblijf dat leeg te koop staat, voor het toekomstige hoofdverblijf dat verbouwd wordt of in aanbouw is en voor de woning die de belastingplichtige heeft verlaten omdat hij ruzie heeft gekregen met zijn partner. Over deze regelingen gaat dit artikel niet. Iemand die naast zijn hoofdverblijf een vakantiewoning heeft, kan de financieringsrente voor de vakantiewoning niet aftrekken. Als iemand het leuk vindt om 50% van zijn tijd in woning 1 te verblijven en 50% in woning 2, moet hij kiezen welke woning hij als eigen woning aangemerkt wil zien. Lees: voor welke woning hij de rente wil aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting. Recent is een bijzondere casus voorgelegd aan de belastingrechter.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 feb 2022

Laatst gewijzigd

16 feb 2022

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.