Heeft de 'schenkingsvrijstelling eigen woning' zijn langste tijd gehad?
Op 30 juni 2021 heeft Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de ‘evaluatie schenkingsvrijstelling
eigen woning’ (ook wel aangeduid als 'de jubelton') aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. SEO Economisch Onderzoek houdt de structurele verruiming van de schenkingsvrijstelling eigen woning hierin tegen het licht. De
hoofdvraag is in hoeverre deze regeling doeltreffend en doelmatig is.
Alleen abonnees van Fintool hebben toegang tot dit onderdeel. Log graag in of neem een abonnement.
De volgende voorbeelden zijn bedoeld ter verduidelijking van de wijze waarop het beroep op en de benutting van de vrijstelling werkt. Ook de regels met betrekking tot de bestedingseis komen aan de orde. Bij de voorbeelden is ervan uitgegaan dat aan de leeftijdseis is voldaan en met betrekking tot schenkingen door dezelfde schenker (of diens partner) niet eerder een beroep is gedaan op een verhoogde vrijstelling, tenzij anders vermeld.
Een relatie van ons kantoor kan van zijn ouders een (verhoogde) schenking krijgen voor de aankoop van een woning. Relatie is nu 39 jaar, maar wordt over 2 maanden 40 jaar. De levering van de aangekochte woning is pas over 3 maanden.
Kan nu wel een beroep gedaan worden op de verhoogde schenkvrijstelling tot 40 jaar? De ouders kunnen het geld (€52.752) namelijk direct overboeken aan het kind.
Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek en richt zich op de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning van € 100.000 (geïndexeerd) zoals deze geldt vanaf 2017. De vraagstelling die in het onderzoek centraal staat is: in hoeverre is de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning doeltreffend en doelmatig.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.