Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 jul 2021 Nieuws

Heeft de 'schenkingsvrijstelling eigen woning' zijn langste tijd gehad?

Op 30 juni 2021 heeft Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de ‘evaluatie schenkingsvrijstelling eigen woning’ (ook wel aangeduid als 'de jubelton') aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. SEO Economisch Onderzoek houdt de structurele verruiming van de schenkingsvrijstelling eigen woning hierin tegen het licht. De hoofdvraag is in hoeverre deze regeling doeltreffend en doelmatig is.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Voorbeelden ter verduidelijking benutting schenkvrijstelling

De volgende voorbeelden zijn bedoeld ter verduidelijking van de wijze waarop het beroep op en de benutting van de vrijstelling werkt. Ook de regels met betrekking tot de bestedingseis komen aan de orde. Bij de voorbeelden is ervan uitgegaan dat aan de leeftijdseis is voldaan en met betrekking tot schenkingen door dezelfde schenker (of diens partner) niet eerder een beroep is gedaan op een verhoogde vrijstelling, tenzij anders vermeld.

Verhoogde schenking kind < 40 jaar

Een relatie van ons kantoor kan van zijn ouders een (verhoogde) schenking krijgen voor de aankoop van een woning. Relatie is nu 39 jaar, maar wordt over 2 maanden 40 jaar. De levering van de aangekochte woning is pas over 3 maanden. Kan nu wel een beroep gedaan worden op de verhoogde schenkvrijstelling tot 40 jaar? De ouders kunnen het geld (€52.752) namelijk direct overboeken aan het kind.

Evaluatie schenkingsvrijstelling eigen woning

Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek en richt zich op de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning van € 100.000 (geïndexeerd) zoals deze geldt vanaf 2017. De vraagstelling die in het onderzoek centraal staat is: in hoeverre is de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning doeltreffend en doelmatig.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 jul 2021

Laatst gewijzigd

20 jul 2021

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.