Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
27 jan 2014 Nieuws

Schenking oldtimer en aflossing eigenwoningschuld

Helpdeskvraag (fictieve casus)
Een relatie van ons wenst een extra aflossing te doen op zijn eigenwoningschuld (extra aflossing van €30.000). Zijn vader (op leeftijd) wenst een oldtimer (gemakshalve ook €30.000 waard) te schenken aan zijn zoon. Men zou kunnen stellen dat de schenking van de vader (indirect) gebruikt wordt voor de aflossing van de eigenwoningschuld van zoon. Kan vader gebruik maken van de verhoogde schenking?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees ook…

Vorig jaar schenking ontvangen, wanneer aangifte doen?

Een relatie van ons heeft een schenking van zijn ouders gekregen, voor de aankoop van een eigen woning. In december is een en ander via de notaris gepasseerd. Moet hiervoor aangifte gedaan worden (er is immers sprake van een verhoogde vrijstelling) en zoja, hoe snel?

Verruimen vrijstelling schenkbelasting

De Eerste Kamercommissie voor Financiën heeft op 6 december 2013 de memorie van antwoord ontvangen. Hierin wordt ingegaan op schenkingen met uitsluitingsclausule en 'kruislingse' schenkingen, KEW vrijstelling en verbouwing/aflossing.

Kan de verhoogde schenking in 2 jaar (deels 2013, deels 2014) plaatsvinden?

Indien een kind reeds de leeftijd van 40 jaar heeft bereikt, of als er sprake is van een schenking aan een derde, kan de verhoogde schenking (op grond van artikel 33a van de SW 1956) slechts in één kalenderjaar worden toegepast.

Dubbele (verhoogde) schenking mogelijk bij 'stelletjes'?

Is het mogelijk voor gehuwden / samenwoners om een 'dubbele' verhoogde schenking te ontvangen, waarbij de ouder(s) aan 'eigen' kind en diens partner een verhoogde schenking geeft voor bijvoorbeeld de aflossing van de eigenwoningschuld? Indien mogelijk, kan dan € 200.000 onbelast verkregen worden? Bijvoorbeeld: A en B hebben een relatie. De ouders van A schenken A € 100.000 en tegelijkertijd of op een later tijdstip aan B € 100.000 ter aflossing van de eigenwoningschuld.

Besluit verhoging schenkvrijstelling beschikbaar

In dit besluit keurt de staatssecretaris van Financiën vooruitlopend op wetgeving het volgende goed. De vrijstelling voor de schenking voor de eigen woning kan vanaf 29 oktober 2012 ook worden toegepast op een schenking voor de aflossing van de restschuld vervreemde eigen woning. Daarnaast wordt de vrijstelling voor de periode van 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2013 verruimd.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.