Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 sep 2013 Nieuws

Gedeeltelijke verhuur woning leidt tot verminderde hypotheekrenteaftrek

In een uitspraak van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch is een belastingplichtige in het ongelijk gesteld voor zijn opgave van de hypotheekrenteaftrek. Belanghebbende heeft in het onderhavige jaar een woonhuis dat voor 50% eigendom van hem is en voor 50% van zijn voormalige echtgenote. Naast belanghebbende woont zijn zoon met zijn gezin in het woonhuis. De zoon betaalt daarvoor huur aan belanghebbende. In geschil is of het gehele woonhuis voor belanghebbende kan worden aangemerkt als een eigen woning.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees ook…

Tijdelijke verhuur en terugkeer naar box 1

Een woning die in de verkoop staat en op grond van de Leegstandswet tijdelijk wordt verhuurd (woning gaat dan naar box 3), kan onder voorwaarden terugkeren naar box 1.
In een eerder artikel (Tijdelijke verhuur stoppen voor 1 januari 2014) hebben wij de lezers er op gewezen dat dit mogelijk tot fiscale problemen kan leiden.
Wij hebben daarom de Kennisgroep van de Belastingdienst benaderd met de vraag of er 'reparatie'wetgeving volgt.

Tijdelijke verhuur eigen woning stoppen voor 1 januari 2014 want anders ........!!!!!

In 2010 en 2011 is een aantal maatregelen genomen ter tijdelijke ondersteuning van de woningmarkt. Twee daarvan zijn de introductie van de regeling herleving van de hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur (in 2010) en de tijdelijke verlenging van de termijn van de verhuisregelingen (in 2011).

Woning (tijdelijk) verhuren? Vraag toestemming aan de bank!

Een bekende en in iedere hypotheekakte voorkomende bepaling is dat het verboden is om het onderpand te verhuren. Alleen na schriftelijke toestemming van de bank is (tijdelijke) verhuur toegestaan. Deze clausule van de bank is op zich logisch, omdat een huurder van woonruimte huurbescherming kan claimen. Als dat gebeurt is het voor de bank lastig(er) om de woning leeg en ontruimd te verkopen als de schuldenaar de rente niet meer betaalt.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

25 sep 2013

Laatst gewijzigd

25 sep 2013

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.