Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
5 sep 2012 Nieuws

Aftrek hypotheekrente alleen nog bij echte aflossing

Alleen hypotheekvormen (annuïtair / lineair) waarbij de huiseigenaren de lening voor hun huis maandelijks daadwerkelijk aflossen, zullen renteaftrek behouden. Alle andere hypotheken vallen dan buiten de aftrekregeling. Dit geldt voor iedereen die na 1 januari een nieuwe hypotheek afsluit. Dit volgens De Volkskrant op basis van het nog vertrouwelijke Belastingplan 2013.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees ook…

Alleen hypotheekrenteaftrek bij volledige annuïtaire aflossing

Er is geen renteaftrek voor nieuwe hypotheken waarbij de klant vrijwillig annuïtair aflost. Dat schrijft staatssecretaris Weekers van Financiën in een toelichting aan de Tweede Kamer.

Aflossen geen eis voor renteaftrek

Voor nieuwe hypotheken is periodieke aflossing vanaf 2013 niet verplicht om in aanmerking te komen voor renteaftrek. Dat concludeert De Hypotheker uit een politiek debat tussen Kamerleden over de woningmarkt.

Rekenmodel - vergelijking tussen banksparen en annuiteiten

Met bijgaand rekenmodel kunt u snel laten zien wat de financiële nadelen zijn bij het alleen toestaan van rente aftrek op basis van annuïteiten. Er kan een vergelijking gemaakt worden tussen een bankspaarhypotheek en een annuïteitenhypotheek. Tevens is direct inzichtelijk - indien aflossingsvrij / annuïteiten met elkaar vergeleken wordt – wat de verminderde belastingteruggave is.

Lenteakkoord leidt tot lagere huizenprijzen

De afspraken in het Lenteakkoord leiden tot een structurele daling van de huizenprijs tot maximaal 9 procent. Dat komt door de maatregelen die de hypotheekverlening beperken. Dat blijkt uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB).

Uw mening

 
I.E. van der Leeden
6 sep 2012
Het overhoop gooien van alle bestaande hypotheekconstructies zal tot een chaos leiden in de financiële sector en forse gevolgen hebben voor de betaalbaarheid van veel hypotheken (die nu al vaak onder water staan). Dat lijk mij niet bepaald in het belang van zowel consument, bank, verzekeraar en politiek. Om die reden ligt het niet voor de hand dat de aftrekbeperking ook voor bestaande gevallen zal gaan gelden. En voor nieuwkomers op de hypotheekmarkt betekent het een netto hogere maandlast dan de buurman. De doorstroming op de woningmarkt zal verder stokken door de slechtere betaalbaarheid woningen, dalende huizenprijzen dientengevolge, nog strengere verstrekkingsnormen, nog slechtere cijfers in de financiële en bouwsector, nog groter begrotingstekort etc. etc.
 
Tim van de Poel
5 sep 2012
Als ik dit zo lees krijgen wij als adviseurs volgend jaar veel te doen. Uiteraard moeten we omzettingen van hypotheken gratis doen. Ik snap niet dat 95% van de bevolking hier in trapt.
 
Gerrit Hallema Financial Consultancy
5 sep 2012
Aftrek alleen bij echte aflossing.

Waarom heeft men destijds bij de wijziging belastingstelsel 2001, KEW en gelijksoortige producten niet opgenomen, dat deze kapitaalsopbouw "altijd moet worden gebruik" ter verlaging van de hypotheekschuld.
Zoals dit ook volgens regels van NHG gebeurd.
Indien men bij huidige geldverstrekker een nieuwe polis wil gebruiken voor de huidige hypotheek, moet de oude polis of worden ingebracht of ter aflossing van de hypotheek worden gebruikt.
Uitbetaling oude polis naar prive is niet mogelijk.
Als dit werd gehanteerd had oversluiten ook niet zo vaak plaatsgevonden.
Het is niet altijd in belang van client gedaan.
Heb nooit begrepen waarom dit niet is toegepast.
Heren Vermeend en Zalm hebben hier destijds een belangrijke kans gemist voor ons huidig financieel probleem.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.