Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 feb 2011 Nieuws

Tweede woning als aanhorigheid: renteaftrek gewaarborgd

Het is van algemene bekendheid dat slechts voor één woning renteaftrek kan plaatsvinden. Nu hangt de belastingwet van uitzonderingen aan elkaar. Er zijn drie zogenaamde overbruggingsregelingen op grond waarvan tijdelijk voor meerdere woningen renteaftrek kan worden geclaimd: voor het voormalige hoofdverblijf dat leeg te koop staat, voor het toekomstige hoofdverblijf dat verbouwd wordt of in aanbouw is en voor de woning die de belastingplichtige heeft verlaten omdat hij ruzie heeft gekregen met zijn partner. Over deze regelingen gaat dit artikel niet. Iemand die naast zijn hoofdverblijf een vakantiewoning heeft, kan de financieringsrente voor de vakantiewoning niet aftrekken. Als iemand het leuk vindt om 50% van zijn tijd in woning 1 te verblijven en 50% in woning 2, moet hij kiezen welke woning hij als eigen woning aangemerkt wil zien. Lees: voor welke woning hij de rente wil aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting. Recent is een bijzondere casus voorgelegd aan de belastingrechter.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees ook…

Aanhorigheid en aftrekbaarheid

Als een stuk grond of een bijgebouw naar maatschappelijke opvatting bij de eigen woning behoort, kan men hiervoor in aanmerking komen voor renteaftrek. Fiscaaltechnisch heet dat "aanhorigheid".

Zes garageboxen hoorden bij eigen woning

Een los schuurtje of garage die naar maatschappelijke opvattingen bij een eigen woning hoort, wordt ook fiscaal daartoe gerekend. Dit betekent onder andere dat de daarop betrekking hebbende financieringsrente fiscaal aftrekbaar is. Fiscaal spreekt men in dit verband van aanhorigheid. Hierbij kan er sprake zijn van twijfelgevallen. Zo was er een man met maar liefst zes garageboxen. Hij had gelijktijdig met zijn woonhuis één garagebox gekocht. In de jaren daarna heeft hij nog vijf liggende garageboxen op hetzelfde complex aangeschaft. Het woonhuis is een tussenwoning in een rij van zes woningen. Gelijktijdig met de bouw van deze woningen zijn aan een pleintje aaneengebouwde garageboxen gebouwd. Bij de bouw van de boxen is dezelfde steensoort gebruikt als bij de bouw van de woningen. De boxen zijn ongeveer 6 x 3 meter groot. Iedere box heeft een eigen kadastraal nummer en is los van de omliggende woonhuizen te verkopen of te verhuren. Via de achtertuin van zijn woning en een achtergelegen pad van ongeveer 1,5 meter breedte is het plein met de garageboxen te bereiken. Het pad is gemeenschappelijk eigendom van de aan dit pad gelegen woningen. De afstand van de achtertuin van het woonhuis tot de garageboxen varieert van 15 tot 40 meter.

Uw mening

 
14 jan 2011
Ik ben in de jaren 1992 tot en met 2006 de bewoner geweest van 2 kadastraal geregistreerde woningen in
Vlaardingen. Het betrof een beneden- en een bovenwoning. Deze woningen heb ik samengetrokken door
1 van de toegangsdeuren te sluiten en een doorgang te creeren tussen hal 1 en 2. Deze constructie was
vergelijkbaar en heeft, toendertijd, ook niet voor problemen gezorgd. Ik snap om die reden het standpunt
van de fiscus niet.

Groet uit Vlaardingen
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 jan 2011

Laatst gewijzigd

25 feb 2011

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.